Ons bezoek aan het Elephant Nature Park bleek er één te zijn die wij absoluut niet hadden willen missen. De kans om een hele dag dichtbij die prachtige beesten te zijn; een hoogtepunt voor ons! Het Elephant Nature Park is een opvangcentrum voor met name olifanten, een stuk of 30, die vaak gered zijn uit benarde situaties. Naast het opvangen van de dieren heeft deze organisatie ook een belangrijke educatieve en sociale functie en is er een mobiele dierenkliniek die de (werk)olifanten in de omgeving van het park gratis medische zorg kan geven. Het park ligt in een schitterende bergachtige omgeving. Een enorme lap grond, waar de olifanten vrij mogen rondlopen, met groene heuvels/bergen als achtergrond en een glinsterende rivier die door het landschap snijdt maakt dit een idyllisch plekje. Hier geen olifantenshows (schilderen, voetballen) of olifantenritten maar olifanten die de bezoekers komen opzoeken wanneer zij er zin in hebben. Uiteraard was dit met name tijdens hun favoriete momenten van de dag, etens- en baddertijd! Tweemaal mochten wij de olifanten voeren en met hen de rivier in voor een wasbeurt.  Kitt en Ace durfden in eerste instantie niet goed de banaantjes te geven, want zo’n slurf is in vergelijking met hun handjes behoorlijk groot, maar na wat aanmoediging overwon Kitt zijn kriebelende nieuwsgierigheid het dan toch en durfde ook hij de olifanten te voeren. Stoer dat hij dat vond, maar mee de rivier in om de olifant te wassen vond hij het allerleukste! Heel dapper stond hij met een emmer water naar de olifant te gooien en dan valt pas echt op hoe groot een olifant is, helemaal in vergelijking met een kleuter.  Voor Ace was het allemaal nog wat te spannend om heel dichtbij te komen, maar hij vond het wel prachtig om tijdens de wasbeurt bij de rivier te staan en steentjes in het water te gooien. Wij vonden de olifantenkus heel ‘bijzonder’, een kus van een natte stofzuigerslang maak je toch niet zo heel vaak mee! Naast deze olifantenontmoetingen was het ook al speciaal om ergens op een bankje te zitten en alleen maar naar deze dieren te kijken. Uiteraard maakte het des te specialer dat men echt moeite deed om hun achtergrondverhalen met de gasten te delen, stuk voor stuk schrijnende verhalen. Met deze verhalen in je hoofd ontroerde het ons enorm deze olifanten langs te zien lopen, soms zelfs strompelen, met ieder hun eigen geschiedenis van uitbuiting of verminking met de wetenschap dat zij hier een plekje hebben gekregen waar zij goed verzorgd en behandeld worden. Wij hadden ook nog het geluk dat er tijdens ons bezoek een babyolifantje van 7 maanden was en om die samen met zijn moeder te zien badderen was wel ‘the icing on the cake’. Een dag die ons lang bij zal blijven!  


0

Wat is Bangkok een enorm grote en drukke stad! Taxi’s in tientallen kleuren, tuk-tuk’s,
bussen, auto’s, skytrain en dan ineens tussen al dat verkeer…… een olifant! Wat doet dat dier tussen al dat mechanische geweld?
Op Nieuwjaarsdag komen wij dan ’s avonds pas aan, na een uur en met twee taxichauffeurs door de stad gereden te hebben op zoek naar ons hotel. Volledig uitgeput en met twee slapende kinderen komen wij aan in onze hotelkamer. Wij hopen dan ook nooit meer het nieuwe jaar op zo’n manier te hoeven beginnen.

De volgende dag hadden wij een fietstocht gepland bij Co van Kessel en besloten die toch te gaan doen. ‘Gewoon doorgaan’ werd een beetje ons devies alhoewel later bleek dat dat moeilijker was dan gedacht. Om op tijd van eind Sukhumvit op de geplande locatie hartje Chinatown te komen was al een hele uitdaging. Wij dachten aan 20 minuten per taxi genoeg te hebben, maar haalde het maar net. In de lobby van het Grand China Palace, het vertrekpunt van de vijf uur durende fietstocht, bleek dat wij die dag op pad gingen met twee gezinnen (waarvan een Terts met haar moeder en stiefvader was, het meisje waar Kitt zo leuk mee had gespeeld op Koh Kood!) die allemaal in een straal van minder dan 1 km bij ons vandaan in A’dam wonen en een dame uit Rotterdam. De fietstocht was een ontzettend leuke eerste kennismaking met Bangkok!

Een kleine impressie: fietsen door hartje Chinatown: een ongelofelijk drukke bedoening door verkeer, met een wirwar van straatjes, mensen, een bonte verzameling van kleuren en geuren. Ontzettend veel bekijks voor alle kinderen in de groep. Het bezoeken van een Chinese tempel, met de fietsen de boot in en de Chao Praya rivier op, vervolgens een vertakking in en vanaf de boot een kijkje in het leven aan de rivier: kinderen die in de rivier zwemmen, wasjes die in de rivier worden gedaan, bootjes die langs varen als drijvende winkeltjes. Een heerlijke Thaise lunch aan de rivier, waar de kinderen de karpers in de rivier konden voeren (een broodje in het water en ineens tientallen karpers).
Verder fietsen in een heel groen deel van Bangkok met veel bananenbomen en velden waar ze Pandanthee verbouwen. Fietsen over smalle dijkjes, en heel veel sawadee’s en zwaaien naar mensen op de route.

Deze fietstocht is prima te doen met kinderen omdat de nadruk niet ligt op het maken van kilometers maar genieten van een stukje Bangkok waar je wellicht anders niet zo snel zou komen. Kitt zat gedurende de tocht lekker achterop in een fietsstoeltje en Ace comfortabel in zijn draagzak op mijn rug. Voldoende te zien onderweg en genoeg stopmomenten. Tijdens deze stops en op de boot speelde Kitt met Terts en Alba.
Voor hem heel leuk dat er andere kinderen in de groep zaten.
Achteraf gezien was deze fietstocht misschien wat te enerverend zo kort na onze bootervaring. De stukjes met de boot leverde behoorlijke stress op. Kitt en Ace mochten in het begin niet links of rechts van ons kijken. Opeens vond ik het eng om van een bruggetje af of over de smalle dijkjes te fietsen, Arnoud hield zich afzijdig van de groep omdat hij nog te emotioneel was en gewoon niet gezellig kon doen. Maar desondanks zijn wij blij de tocht gedaan te hebben en vinden het een aanrader!

De volgende dag hebben wij de Chatuchakweekendmarket bezocht en dat is dan weer geen aanrader met kleine kinderen. Een markt, misschien wel 100 keer het Waterlooplein, overdekt, druk en warm. Wel een belevenis om te zien wat er allemaal verkocht wordt. Zeer opvallend de dierenkledingwinkels met allerlei outfitjes voor honden en zelfs voor konijnen. Met mijn moeder of een vriendin had ik hier waarschijnlijk een hele dag kunnen rondlopen, maar nu teveel van het goede.

Na een paar uur zijn wij in de skytrain gesprongen richting Siam Oceanworld en dat was een heel groot succes. Kitt en Ace keken hun ogen uit! Ontzettend leuk om te zien dat Ace dit soort uitstapjes ook al zo waardeert. Door middel van wijzen, in zijn handjes klappen, oh’s en ah’s laat hij duidelijk merken dat ook hij geniet, hoe klein ook. Ieder aquarium werd aandachtig bekeken, de zeepaardjes, de Nemo’s en de haaien waren zeker een hoogtepunt. Voor ons waren dat de knabbelvisjes. Een rond bad met visjes die aan je voeten knabbelen en de dode huidcellen verwijderen. Iets wat wij niet eerder gezien of ervaren hebben en dus gewoon moesten proberen. Dus onze voeten werden eerst gewassen en daarna het bad in en tjeeeeeeeee wat kietelde dat!
In het begin konden wij onze voeten niet non-stop in het bad houden en moesten verschrikkelijk lachen, maar na een tijdje begon het toch te wennen en werd al dat geknabbel zelfs lekker. Kitt durfde zijn voeten echt niet in het water te steken, maar Ace was nieuwsgierig en vond het wel grappig. Na zo’n vijftien minuten kwamen wij het water uit met voeten zo zacht als een babyhuidje!

0

Wij willen beginnen met jullie allemaal een heel gelukkig en gezond 2009 toe te wensen.

In de onderstaande post zal ik een voor ons traumatische ervaring beschrijven die ons overkomen is op Nieuwjaardag, maar wees alsjeblieft niet ongerust. Wij zijn gelukkig ongedeerd en op het moment van schrijven al een paar weken verder.
Wij hebben besloten dit toch op onze weblog te zetten, vooral om medereizigers met (kleine)kinderen te waarschuwen.

Na een gedenkwaardig Oud&Nieuwfeestje zouden wij ’s ochtends uitchecken om naar Bangkok te vertrekken. Om 07.00 uur ’s ochtends ging de wekker en met een lichte kater pakten wij onze tassen in om de speedboot van 10.30 te halen. Toen ik wakker werd hoorde ik de stevige wind al en even schoot door mijn hoofd, ‘mmmmmmm best een harde wind om te varen’, maar die gedachte ging snel voorbij en deden wij snel ons ding. Na een ontbijt en een warm afscheid vertrokken wij naar de pier. Daar aangekomen bleek wat verwarring over het aantal passagiers maar uiteindelijk liet men bijna iedereen aan boord. Arnoud kon gelukkig met Ace een plaatsje in de boot bemachtigen en Kitt en ik zaten voorin de punt met nog wat andere mensen. Al heel snel na vertrek bleek de zee vele malen ruwer dan toen wij hiernaartoe voeren. De golven waren echt hoog en in die punt was dat heel goed te merken. Ik merkte al snel dat ik niet vooruit moest kijken, want de aanblik van die golven maakte mij al wel een beetje bang. Kitt had ik inmiddels op schoot genomen zodat hij het neerklappen op het water wat minder zou voelen en met een hand aan de reling en de andere arm stevig om Kitt heen probeerde ik de moed erin te houden door de tocht te vergelijken met een achtbaan (ik heb nooit achtbanen leuk gevonden!!!!) en met hem heel hard te lachen als wij weer zo’n golf trotseerden. Een stel naast ons begon het na zo’n 15 minuten ook steeds minder relaxt te vinden en begonnen te roepen dat men zachter moest varen, maar dat kan nou eenmaal niet met zo’n boot en er zat niets anders op dan ons verschrikkelijk goed vast te houden. Een Nederlandse jongen die in de boot zat, kwam naar voren en vroeg of ik met hem van plek wilde ruilen maar dat wilde Kitt niet, die het tochtje (tot op dat moment) wel heel spannend vond en ik bedacht ook als het zo blijft zoals nu dan is het nog net te doen. Die jongen bleef naast ons staan en praatte wat met ons wat ik in ieder geval een hele welkome afleiding vond.
Naarmate we verder de zee op gingen, werd de zee nog ruwer en de golven nog hoger. Op een gegeven moment begonnen de golven heel hard tegen de boot te slaan en sloegen er ook overheen waardoor diegenen in de punt, waaronder Kitt en ik, al snel door en door nat waren. Zelfs de kapitein was op een gegeven moment kletsnat. Hoe het met Arnoud en Ace in de boot ging, wist ik niet want ik kon de reling met geen mogelijkheid loslaten. In de punt begon ik bij mijzelf en het stel naast mij een lichte paniek te bespeuren omdat wij steeds vaker golven over ons heen kregen. De Nederlandse jongen probeerde ons gerust te stellen en het stel naast ons uit te leggen dat de boot die hoge snelheid moest houden om überhaupt over die golven heen te kunnen, maar ook bij hem sloeg op een gegeven moment zijn relaxte houding om in een van uiterste spanning. Na ongeveer 30 minuten al op deze ruwe zee gevaren te hebben ging het goed mis (nu ik dit schrijf heb ik een enorme herbeleving, beginnen mijn handen weer te trillen, ik begin te zweten en bekruipt mij een enorm benauwd gevoel). De boot raakte waarschijnlijk een golf, waardoor de punt een heel stuk omhoog kwam. Ik keek op en zag in een flits een metershoge golf op ons afkomen en opeens alleen maar water om mij heen. Even een split seconde gedesoriënteerd en daarna een blinde paniek want ik voelde Kitt niet meer in mijn armen. Godzijdank zag ik hem heel snel op de vloer van de boot in een laagje water liggen en kon ik hem snel weer oppakken. Door de kracht van het water was Kitt uit mijn handen gerukt en op de grond gesmeten. Wat een vreselijk geluk dat mijn mannetje in het gangpad van de boot gespoeld was. Dit alles gebeurde zo vreselijk snel dat je op zo’n moment helemaal niet realiseert wat je net overkomen is.
Wel weet ik nog heel goed dat ik met Kitt tegen mij aangeklemd in paniek de boot binnenviel en schreeuwde ‘this is not good’; op dat moment wilde ik alleen maar weg uit die punt. Een thais meisje op een van de voorste stoelen pakte Kitt van mij over en zette hem op haar schoot. Arnoud nu ook in paniek, ik zag dat hij van alles wilde maar hij kon niets doen omdat hij Ace vasthad. Gelukkig probeerde zijn buurvrouw hem gerust te stellen en hem met Ace te helpen, ook al had zij een heel bezorgde blik op haar gezicht. Ik stond van top tot teen te trillen en ik probeerde mijn tranen uit alle macht te bedwingen al was het maar in een poging om Kitt gerust te stellen die mij met een vreselijk angstig snoetje aankeek en bleef roepen dat hij het niet meer leuk vond. Ik keek Arnoud aan en zag de tranen in zijn ogen en kon toen mijn tranen ook niet meer bedwingen. Na dat moment realiseerde de bestuurder zich ook wel dat wij in gevaar waren en hij probeerde de boot te keren, om terug te gaan naar een eiland waar wij 10 minuten daarvoor langs gevaren waren. De 15 minuten die daarop volgde zijn de angstigste momenten uit ons hele leven geweest. De bestuurder had namelijk geen idee wat hij moest doen. De boot voer heel langzaam, lag veel te laag in het water en door die hoge golven continu gevaarlijk aan het schommelen. Daarnaast voer de bestuurder niet tegen de golven in, maar zigzagde hij door de golven waardoor de hoge golven ook tegen de zijkant sloegen en de boot bijna deed kapseizen.
Het was wel duidelijk dat de boot overboekt was en men toch iedereen plus bagage meegenomen had en dat de boot nu te zwaar was. Op een gegeven moment begon de achterkant van de boot steeds lager in het water te liggen en kwam de punt steeds verder omhoog en toen werd ik echt vreselijk bang en kwam de gedachte in mij op dat wij aan het zinken waren. Door de overboeking waren er niet genoeg lifejackets aan boord en dus had niet iedereen een zwemvest waaronder Arnoud en ik. De meest verschrikkelijke scenario’s spookte door mijn hoofd, want als de boot zou omkiepen zouden wij niets kunnen doen om Kitt en Ace te redden. De zee was al te ruig om in te zwemmen voor een volwassene zonder zwemvest, laat staan als je allebei een kind in je armen hebt. Nogmaals zo angstig, maar ook zo kwetsbaar hebben wij ons nog nooit gevoeld. Waarschijnlijk hadden wij zonder kinderen in deze situatie wat koelbloediger kunnen reageren, maar dit gevaar door te maken met het allerliefste wat je bezit in je armen geklemd wetende dat je helemaal niets kan doen, was gewoonweg een hel.
Tijdens deze angstige en tergend langzame minuten keek ik de boot in en zag mensen huilen, bidden, van top tot teen trillen, zeer gespannen blikken, maar ook bemoedigend knikken. Gek toch hoe verschillend mensen in dit soort situaties reageren. Op een gegeven moment was een stukje land in zicht en ook dat gevoel is bijna niet te beschrijven, opeens weer vertrouwen dat wij het zouden gaan overleven. Op een klein stripje land zijn wij allemaal aan land gegaan en de eerste minuten konden Arnoud en ik, met Kitt en Ace ergens tussen ons ingeklemd, elkaar alleen maar vasthouden en heel erg huilen.
Daar stonden 40 man op een klein strookje land (hoogstwaarschijnlijk ergens op Koh Chang), de meesten doorweekt. De reacties waren ook nu weer erg verdeeld, sommigen huilden en hielden elkaar vast, bij anderen kon je amper een reactie aflezen, weer anderen gingen meteen rond met allerlei etenswaren. Ondanks dat niemand elkaar kende en dezelfde taal sprak, door het meemaken van deze heftige gebeurtenis ontstond er op dat moment een soort verbroedering. Iedereen had vreselijk te doen met onze kleine mannen, die dan ook van alles kregen toegestopt. Zakje chips, koekjes, zelfs een speeltje. De grap van gisteravond, over het belanden in een episode van Lost, was opeens griezelig dichtbij gekomen. Hoe relativerend het reactievermogen van een kind in zulke situaties, Kitt komt van de boot en het eerste wat hij zei ‘Mam, oh mijn kleren zijn helemaal nat geworden!’
Gelukkig maar dat hij de leeftijd nog niet heeft om alle andere scenario’s te overzien! Later kwamen de opmerkingen dat hij nooit meer op een speedboot wil, dat hij het eng vond dat hij op de grond viel. Ace leek deze bootreis goed te hebben doorstaan en glimlachte, zoals bijna altijd, van oor tot oor naar iedereen die op hem af kwam stappen. Waarschijnlijk heeft hij de beste leeftijd van ons allemaal om zo’n gebeurtenis redelijk ongeschonden uit te komen.
Aan wal raakten wij in gesprek met de mevrouw die naast Arnoud had gezeten. Ook zij zat op de boot met haar familie, man en 2 jongens van ergens rond de 10 jaar. Haar jongens waren ook vreselijk geschrokken en moesten ook steeds weer huilen. Aan wal waren zij eigenlijk de enigen, naast ons, die elkaar ook heel stevig vasthielden en met elkaar moesten huilen. Zij vertelde ons later dat haar hele familie zeilers zijn en heel veel hebben gevaren. Ook haar zonen zijn inmiddels al goede zeilers. Juist daardoor raakten zij vreselijk in de stress omdat zij de bestuurder van de boot manoeuvres zagen uitvoeren die hij nooit had mogen doen en het risico van kapseizen alleen maar deed vergroten. Zij vertelde ons ook dat zij vreselijk in spanning had gezeten vanwege ons. Haar zonen hadden zichzelf wel kunnen redden en hadden een zwemvest om, maar voor kleine kinderen hadden ze geen zwemvesten aan boord. Zij had al een plan van actie gemaakt om Ace snel over te nemen en hem bij haar in haar zwemvest te stoppen als de noodsituatie nog meer verergerd was. Bij hun eigen zeiltochten hadden zij zichzelf nog nooit in zo’n gevaarlijke situatie gebracht als vandaag vertelde zij en zij zouden niet meer in deze speedboot stappen. Ook wij waren vastbesloten niet meer verder te gaan in een speedboot. Ik denk dat wij zo’n 1,5 uur op de kant hebben gestaan. Gelukkig kon Arnoud wat droge kleding voor Kitt en mij pakken want wij waren inmiddels door en door koud geworden. Wij wisten dat men gebeld had voor hulp, maar in wat voor vorm die zou komen wisten wij niet. Toen op een gegeven moment een soortgelijke speedboot met veel minder mensen dezelfde baai in kwam varen, hadden wij het niet meer omdat wij eerst dachten dat men een deel wilde overladen op die boot. Maar ook die boot mocht niet meer verder nadat waarschijnlijk onze noodoproep was doorgekomen. De mensen op die boot zagen ons aan de kant staan en begonnen foto’s te nemen, iets waar je uiteraard niet op zit te wachten, maar zij wisten weer niet wat wij net hadden meegemaakt. Uiteindelijk kwam er een grote boot in het vizier, die van de Trat Marine bleek te zijn en die ons kwam oppikken. Wat een enorme opluchting, we zouden veilig het vaste land bereiken! Op die marineboot bleken ook al andere mensen te zitten die ’s ochtendvroeg al in de problemen waren gekomen met de slowboat. Zij hadden niet een soortgelijke ervaring omdat zij op een grotere boot gezeten hadden, maar hadden wel zo’n twee uur op de oceaan rondgedobberd omdat de slowboat het niet trok met dat weer. Dus die boot was ’s ochtends al in de problemen gekomen en toch was onze boot uitgevaren!
Na zo’n 40 minuten konden wij voet aan wal zetten. Helaas ging toen alles heel snel, songthaews stonden klaar om mensen naar Trat te vervoeren en hebben wij amper tijd gehad om de Deense familie te bedanken voor hun medeleven en hulp. Een snel bedankje en weg waren zij. Ook wij zouden richting Trat moeten om de bus naar Bangkok te nemen, maar een Engels drietal bood ons aan met hun mee te rijden in hun gereserveerde minivan en daar hebben wij dankbaar gebruik van gemaakt. Wij konden meteen de tassen inladen en opgelucht plofte wij neer in de minivan en off we went. Deze chauffeur bleek echter ook weer een snelheidsmaniak te zijn, maar nadat Arnoud de opmerking ‘we want to live’ gemaakt had heeft hij gelukkig de rest van de rit prima gereden. Een paar uur later kwamen wij volledig uitgeput in Bangkok aan.

Voor iedereen die met kleine kinderen reist en een overtocht wil doen naar een eiland:
Voordat je op een speedboot stapt (of wat voor boot dan ook), schaf alsjeblieft een goed zwemvest aan voor je kind(eren). Deze zijn dus niet aanwezig op de boten (nadien zijn wij er op gaan letten en zwemvesten kun je bijna overal kopen). Thaise bedrijven willen graag geld verdienen en nemen het niet zo nauw met maximaal toegestane aantal passagiers. Toen wij ons verhaal vertelden aan Martyn en Katie (van onze Hideaway op Ko Mak) bleek dat dit zeker niet de eerste keer was dat de boot overboekt was en ook niet de eerste keer dat hij uit was gevaren met ruwe zee. Inmiddels zijn wij in Krabi en hier hebben wij wel waarschuwingsborden gezien om zwemvesten te dragen als je de zee op gaat, maar in de omgeving Ko Chang, Ko Mak of Koh Kood wordt dit nergens aangegeven!

5

Tijdens oudejaarsavond zeiden wij tegen elkaar dat het leek alsof wij in een aflevering van Lost terecht gekomen waren. Een spontaan feestje met onbekenden, een stel bestaande uit Tim (een zeer grappige Engelsman) ) en Julia (een spontane Oekraïense), een Japans stel waarvan wij de namen niet wisten, Martyn en Katie, haar zoon en een vriend van hem.
Verschillende tradities en verschillende talen. Het Japanse stel sprak heel weinig Engels en dat leverde hilarische momenten op met levendige gebarentaal of totale verwarring.
Tegen de gebruikelijke westerse traditie in hebben wij om 22.15 de champagne geopend en om 24.00 deelde het Japanse stel, volgens Japanse traditie, hun noodles met ons.
Zie onderstaande foto voor een sfeerimpressie! HAPPY NEW YEAR!

0

Na drie dagen genoten te hebben van onze baai in Koh Kood namen wij op 28 december de speedboat naar Ko Mak. De eerste aanblik van het eiland was anders dan die van Koh Kood, maar ook zeer positief. Het eiland leek vlakker en de stranden langgerekter, maar ook hier een rustige, prachtig heldere zee. Op dit eiland hadden wij weken ervoor accommodatie geboekt bij Bamboo Hideaway.

Op het moment van zoeken een van de weinige plekken die nog plek had (Koh Kood en Ko Mak zijn erg geliefd rond Kerst en Oud&Nieuw), niet aan het strand, wel een zwembad. Het autoritje ernaartoe, achterin een pick-up, was hobbelig, maar daardoor zagen wij meteen wat van het eiland. Dichtbegroeid met rubber- en kokosbomen. BambooHideaway bleek een lot uit de loterij. Moeilijk om te benoemen of het een resort, een guesthouse of een hotel is. In ieder geval 8 gloednieuwe mooie bamboe bungalows op palen met uitzicht op zee, ontworpen en gebouwd door de gastheer Martyn (een Kiwi!) met een oog voor detail. Zijn vriendin Katie (oorspronkelijk Thais) en hij runnen het geheel en vanaf het allereerste moment (eigenlijk al in het emailcontact) voelden wij ons zeer welkom. Warme mensen die hun gasten een gevoel van thuis willen geven en dat lukt hen heel goed! Door de bezetting van het vliegveld hadden alle gasten, behalve wij, gecancelled dus de eerste dag waren wij alleen. Lekker om zo’n nieuwe plek te verkennen en even alle aandacht voor ons (was eerlijk gezegd best leuk). Onder de bamboehuisjes leefde een hond met haar 6 puppies, die pas twee weken oud waren, die de jongens helemaal geweldig vonden en de dagen dat wij er waren werd elke dag wel een puppie-momentje ingelast. Na een middag op een van de stranden doorgebracht te hebben, bleek dat voor mij niet een al te groot succes omdat de sandflies hier in nog grotere aantallen aanwezig waren. Op zich wilden wij ook wel wat actie en hebben mountainbikes gehuurd om het eiland te verkennen. De eerste dag, dat wij de fietsen hadden, hebben wij het hele eiland rondgefietst en de jongens vonden het prima op onze rug. Mooie verlaten strandjes gezien, dwars door jungleachtig gebied gefietst en in een dorpje beland waar men rubber aan het verwerken was. Ko Mak is niet groot, maar zeker niet plat en dat merk je pas als je aan het fietsen bent! Aan het einde van de middag, op weg naar huis en moe, bleek dat wij de verkeerde afslag genomen hadden en de steile helling waar wij net van af waren gekomen, ook weer op moesten. Om dat te voorkomen zagen wij een kleine shortcut op de kaart en besloten dat te proberen. Hiervoor moesten wij wel een stukje door het water, maar dat stukje was een stuk en het water reikte al snel tot aan ons middel. Toen wij dat ontdekten konden wij ook niet echt meer terug en al glibberend met de fiets aan de hand en een kind op de rug probeerden wij ons een weg te banen over de rotsen en door de zee. Deze Ko Mak CamelTrophy was ietwat teveel van het goede voor mij aan het einde van zo’n fietsdag, maar na zo’n half uur stonden wij dan toch druipend op het droge. Bij terugkomst in onze Hideaway bleek iedereen ongerust maar hadden wij tenminste wel iets om te vertellen! De avonden op dit eiland zaten wij gezellig met een drankje met Martyn en Katie te kletsen over hun leven en die van ons; hoe zij ertoe gekomen waren om een resort te beginnen, wat zij hiervoor gedaan hebben, waarom Katie in Nieuw-Zeeland was beland, en noem maar op. Martyn had wel een interessante CV, ooit in de bouw gewerkt, een kapper geweest, een bloemist, een groepswerker met moeilijke tieners, les gegeven in Thailand en nu de ontwerper, bouwer en manager van Bamboo Hideaway. Op het moment dat wij arriveerden, waren zij pas twee maanden open en in de dagen dat wij er waren merkten wij dat sommige dingen niet helemaal liepen zoals zouden moeten, maar dat had juist ook z’n charme. Het speelgoed van de jongens lag her en der door de bar verspreid, kortom wij voelden ons thuis en Kitt en Ace zeer zeker ook. Bamboo Hideaway vinden wij dan ook een absolute aanrader!

0

Vanaf de boot zag Koh Kood er heuvelachtig en heel groen uit, met mooi baaien, witte stranden en heel helder water. Wij hadden geboekt in het Koh Kood resort en dat bleek de allerlaatste stop te zijn. Een mooie baai met maar 3 kleine resorts en een mooi wit, opvallend leeg strand. Die aanblik deed ons al bijna overboord springen voor een duik!


Ik kan niet veel meer vertellen dan dat wij drie heerlijke dagen hebben gehad op dit eiland. Eigenlijk hebben wij niets van het eiland gezien, want die mooie baai was voor ons meer dan voldoende. De dagen brachten wij door met spelen op het strand, heel veel zwemmen in de zee met heerlijke temperatuur en ’s avonds verse vis van de BBQ.
Kitt heeft ontzettend veel gesnorkeld, kon er gewoon geen genoeg van krijgen en heeft ons aangenaam verrast door op dag twee al snorkelend helemaal los weg te zwemmen, zonder bandjes, zonder zwemvest. Wij wisten wel dat Kitt al redelijk kon zwemmen door zijn baby- en peuterzwemlessen, maar dat hij nu los in zee kon zwemmen was tegen alle verwachting in. Toen hij helemaal de smaak te pakken had, snorkelde hij soms wel 20 minuten achter elkaar. Ook Ace is een echte waterrat gebleken, hij vond het water geweldig, maar werd wel heel moe van al dat gezwem en viel dan gewoon op het strand in slaap. Heel fijn voor ons, want op zo’n momentje konden wij dan even rustig genieten van een lekkere iced coffee. Voor kinderen was deze baai perfect, het water was vrij lang ondiep, dus zeker Kitt kon zonder continue begeleiding de zee in.
Bij het resort lagen kayaks en ook dat hebben wij geprobeerd met de boys. Een beetje rondpeddelen in de baai en ook dat vonden ze allebei erg leuk. Kitt ontmoette op onze laatste dag Terts, een heel leuk meisje van 8 jaar die maar op 5 minuten van ons af blijkt te wonen in A’dam, en samen met haar heeft hij alleen in de kayak gevaren (heel stoer!) en tot ’s avonds in het water gespeeld.
Het resort was redelijk basic, maar had alles wat je nodig had en de BBQ met verse seafood (diezelfde dag gevangen) ’s avonds was super. Ook Ace en Kitt vonden al die verse seafood erg lekker. Met name de immens grote (groter dan mijn hand!) tiger prawns waren niet te versmaden, en om die te nuttigen in de zwoele avondlucht met op de achtergrond een ruisende zee maakte onze Kerst en 10jarig jubileum helemaal af.
Wij moeten dan ook wel eerlijk bekennen dat wij de Kerst in NL, met die donkere dagen en kou totaal niet hebben gemist!
Een minpuntje van dit alles waren de sandflies die best aanwezig waren en vooral mij erg lekker vonden. Gelukkig had ik in Trat de beroemde Yellow Oil gekocht die goed bleek te helpen tegen de bultjes en de jeuk. Dus heb je plannen om dit eiland te bezoeken, vergeet niet de Yellow Oil!

2

De oversteek van het vasteland naar Ko Kood was helemaal de Thai way.
Om naar de pier te komen zouden wij opgehaald worden in Trat. Na wat verwarring welke taxi, minibus of songthaew ons zou komen ophalen, werden wij gevonden en stapten in de open songthaew. Ace werd met buggy en al ingeladen en omdat er al 3 personen inzaten belandde een van onze tassen op het opstaprek achter op de auto. Gelukkig konden wij deze nog snel vastzetten met een snelbinder alvorens onze chauffeur er met een razendsnelle vaart van doorging. Het feit dat er twee jonge kinderen achter in zijn laadbak zaten, maakte geen enkele indruk en hij reed als een snelheidsduivel naar de pier met inhaalmanoeuvres waarbij je alleen maar op een goede afloop kon hopen. Arnoud had een arm stevig om Kitt heengeslagen en de ander om mij want een keer stevig remmen en ik had hoogstwaarschijnlijk midden op de weg gelegen.
Die gek haalde in, met een enorme snelheid, terwijl een tegenligger nog maar een paar meter verwijderd was! Gewoon maar een andere kant opkijken bleek op dat moment de beste copingstrategie. Bij aankomst op de pier werd Arnoud wel even link op de taxichauffeur, maar ook dat maakte geen enkele indruk.
De speedbootovertocht, die ongeveer 40 minuten was, was ook best spannend. De zee was tamelijk rustig, maar wij zaten voorin de punt en dan voel je gewoon iedere golf.
Vooral Kitt en Ace gierden van het lachen als wij weer op en neer vlogen. Van te voren had iemand ons gewaarschuwd dat vooral jonge kinderen de tocht wel als onprettig konden ervaren, maar daar merkten wij niets van. Ace vond het eerste half uur geweldig en viel de tweede helft gewoon in slaap. Kitt vond het vooral heel cool dat hij op een speedboot zat en wilde ondanks de deining staan, met zijn wapperende haren in de wind als een kleine Leonardo di Caprio in een ietwat gemoderniseerde versie van de Titanic.

Tip: wij hebben een snelbinder meegenomen en die is al in diverse situaties zeer handig gebleken; om de rugtas op het stuur van een mountainbike te kunnen monteren of om je bagage niet te verliezen op een songthaew!

0

Gelukkig konden wij Kitt na twee dagen ziekenhuis weer volledig opgekikkerd meenemen en zijn direct vertrokken om onze speedboat naar Ko Kood de volgende dag (25 dec 08) nog te kunnen halen. Dit bleek een missie die wij niet goed hebben ingeschat omdat je vanaf Pak Chong terug naar Bangkok moet om vervolgens naar Trat af te kunnen reizen. Vanwege alle ziekenhuis commotie hebben wij onszelf getrakteerd op een vlucht van Bangkok naar Trat met Thai Airways. Uiteraard niet de meest voordelige manier van reizen maar wel relaxt en dat konden wij wel gebruiken, althans dat was het idee maar het lijkt wel alsof onze ‘op het nippertje’ rubriek steeds maar langer wordt en inmiddels als een rode draad door de vakantie loopt. Achteraf moeten wij er wel steeds om lachen, in the heat of the moment is het vaak wat minder amusant. In ieder geval dachten wij dus voor een relaxt vervoersmiddel gekozen te hebben, maar de busreis van Pak Chong naar Bangkok duurde wat langer dan verwacht en wij zagen de tijd maar doortikken. Uiteindelijk in Bangkok aangekomen, minder dan 1,5 uur voor vertrek, moesten wij nog van het busstation Mochit naar de internationale luchthaven wat in het meest gunstige geval minstens een half uur zou duren. Op het busstation uiteraard talloze mannetjes die ons wel wilden brengen voor enorme bedragen (voor Thaise begrippen!), maar zijn wij snel in een roze ‘metered’ taxi gestapt (bedankt Maikel voor de tip!) en er vandoor gegaan. Gelukkig stond de ring van Bangkok nog niet vast en waren wij redelijk snel op het vliegveld met nog maar 30 minuten voor vertrek. Weer die hele incheck- en douaneprocedure en een paar minuten voor vertrek werden wij in een busje naar het vliegtuig gereden omdat de boarding al voorbij was, maar gelukkig wel gehaald al was het wel……….op het nippertje.
Na een uurtje kwamen wij aan in Trat en het eerste wat ons opviel was de heerlijk zwoele avondtemperatuur, iets wat wij nog niet meegemaakt hadden de eerste weken.
De luchthaven in Trat bleek een ludieke manier te hebben om geld te verdienen. Iedereen kon de luchthaven alleen verlaten per minibus waar 600 Baht p.p. voor betaald moest worden voor een trip van 40 minuten naar Trat of naar de pier voor Ko Chang. Helaas konden wij niet anders, want wij waren het uiteraard niet eens met deze monopoliepositie. In Trat bleken de guesthouses bezet die wij op het oog hadden en werden uiteindelijk afgezet bij het SA hotel. Omdat het inmiddels avond was hadden wij geen zin in een enorme zoektocht, maar dit is een hotel gebleken die wij niemand zullen aanraden. Geen sfeer, overpriced (ook al lijkt 500 Baht gunstig) en een hele slechte service! De volgende dag zouden wij de speedboat nemen naar Ko Kood om 13.00 en hadden nog een ochtendje om Trat te verkennen, nouja eigenlijk om meer een leuk ontbijtplekje te vinden en dat hebben wij gevonden (Cool Corner café)………..een heel leuk straatje (Th Thana Charoen) met teakhouten guesthouses, hippieachtige eettentjes en een relaxte sfeer. Deze omgeving raden wij wel diegenen aan die naar Ko Chang of nabijgelegen eilanden afreizen en een nachtje moeten overbruggen in Trat.

1

Vanochtend wilde ik graag weten hoe het met de mannen ging in het ziekenhuis en vroeg het meisje achter de receptie of ze het ziekenhuis voor mij wilde bellen. Waarschijnlijk hadden Arnoud en ik een telepathisch lijntje want Arnoud belde exact op dat moment het guesthouse waardoor ik daar met twee telefoons in mijn hand stond, de ene lijn met Kitt in het ziekenhuis en de andere met Arnoud die even het ziekenhuis had verlaten op zoek naar iets eetbaars. Gedurende de nacht leek het er op dat het beter met Kitt ging maar helaas was de koorts ’s ochtends weer teruggekomen en mocht hij het ziekenhuis niet verlaten. Na het ochtendslaapje van Ace ben ik met hem naar het ziekenhuis gegaan alwaar Ace weer helemaal in zijn element was met het bed als klimrek, de loopauto en chocoladekoekjes. Kitt had gelukkig al meer praatjes, maar voelde nog wel heel warm aan en had ook nog een heel ziek stemmetje. Hij was al wel even uit zijn bed geweest met de loopauto (vergelijkbaar met het IKEA boodschappenwagentje), waar het infuus aan vastgemaakt kon worden, en het ziekenhuis rondgereden. Ook hier komt hij zeker geen aandacht tekort van alle verpleegsters! Ook Ace is vandaag even onderzocht want die begon een naar hoestje te ontwikkelen en heeft nu een hoestdrankje en iets voor zijn ‘runny nose’ wat hij heerlijk vindt. De jongens hebben samen ook talloze rondjes in de loopauto gemaakt. Kitt aan het stuur en Ace op schoot. Om een uur of 4 heb ik de mannen weer verlaten en ben met Ace weer teruggegaan en kwam ik bij terugkomst tot de ontdekking dat ik geen luiers meer had, maar zelfs bij een kleine 7-11 verkopen ze luiers dus probleem opgelost! Met Ace ook over het terrein van het guesthouse gewandeld wat heel lang duurt want in de belevingswereld van een dreumes is alles mooi en interessant. Het kleinste takje wordt opgeraapt, steentjes in de mond gestopt en vooral moet alles benoemd worden. Continu hoor ik mama mama en is hij heel driftig aan het wijzen. ’s Avonds weer samen gegeten en Ace met het personeel gespeeld.
Vandaag heb ik een interessant gesprek gehad met de arts van Kitt. Zij vertelde dat Dengue (knokkelkoorts) steeds vaker voorkomt in Thailand, zowel in de steden als daarbuiten, en dat het met name kinderen erg ziek kan maken en zij veel kinderen ziet met Dengue. De symptomen zijn: hoge koorts, overgeven en pijn in de buik wat tenminste 4 dagen aanhoudt. Ik wist wel dat Dengue in Thailand voorkwam maar niet dat het zo een serieus en veelomvattend probleem blijkt te zijn.
Ook al is de aanleiding niet zo leuk, wij kunnen nu wel stellen dat de ziekenhuizen hier prima zijn, vooral erg servicegericht en geen reden hoeven te zijn om niet naar Thailand af te reizen met kleine kinderen.

3

En nu zit ik hier naast maar 1 slapend mannetje. De andere mannen in het ziekenhuis.
Kitt als patiënt en Arnoud z’n begeleider.
Gisteren onderweg van Udon Thani naar Pak Chong, op weg naar de jungle, werd Kitt bijna op het eind van de rit ziek en moest spugen in de bus. Aangezien Kitt vaak wagenziek is, waren wij daar dan ook helemaal op voorbereid en hadden een paar ‘kotszakjes’ uit het vliegtuig meegenomen, wat erg goed van pas kwam. Bij aankomst bleek hij echter ook warm, wat zich gedurende de avond en nacht in flinke koorts ontwikkelde. Wij hoopten dat het met wat extra slaap en paracetamol in de loop van de ochtend wat beter zou gaan, maar de koorts bleef in hoge mate aanwezig. Na de lunch vroegen wij ons af of wij er een dokter bij moesten halen toen Kitt zich nog beroerder ging voelen. Toen hij zelf aangaf dat hij naar een dokter wilde, wisten wij genoeg en een paar minuten later zaten wij in een songthaew op weg naar het ziekenhuis in Pak Chong. Daar blijkt maar weer uit dat wij in Thailand zijn, een ziek kind vervoeren in een open busje……..
In het ziekenhuis aangekomen werden wij vrijwel direct geholpen. Kitt bleek 40 graden koorts te hebben (gemeten onder z’n arm!!!!) wat waarschijnlijk het gevolg was van tonsillitis (gezwollen amandelen met witte stipjes). De arts gaf meteen aan dat zij Kitt wilde opnemen. Dat was wel even schrikken vooral omdat wij verwacht hadden na een paar minuten en een antibioticumkuur rijker (iets wat in NL meer de procedure lijkt te zijn) weer buiten de deur te staan. Maar ook blij dat wij de goede beslissing genomen hadden en zo goed werden geholpen.
Wij vertelden Kitt voorzichtig dat hij in het ziekenhuis moest blijven en er ook moest slapen, maar hij reageerde zeer nonchalant ‘oh ok!’. Dat was nou een reactie die wij niet echt hadden verwacht. De arts legde uit dat zij een infuus wilde aanleggen en hem daardoor antibioticum wilde geven en een koortsverlagend middel en hem minstens 24 uur wilde houden ter observatie. Arnoud besloot bij hem te blijven en ik zou teruggaan met Ace. Nadat de arts dit had verteld werd Kitt meteen meegenomen naar een kamertje, waar hij uitgekleed werd, gewassen en een groen ziekenhuisoutfitje aankreeg.
Daarna kwamen zij tot mijn schrik met een soort kinderdwangbuis van spijkerstof opgeleukt met wat kindvriendelijke applicaties waarin Kitt gewikkeld werd voor het inbrengen van het infuus. Wij legden Kitt uit dat alles wat er nu zou gebeuren was om hem beter te maken en dat het prikje waarschijnlijk wel even pijn zou doen. Een team van 3 ‘vrouw’ sterk stond klaar om de klus te klaren, volgens mij voorbereid op een scène die uitbleef omdat Kitt heel stoer was en het inbrengen van het infuus doorstond zonder ook maar een traantje te laten (niet geheel onverwacht omdat Kitt nog nooit heeft gehuild bij een prik). Zijn hand, waarin het infuus zat, werd helemaal ingezwachteld en zag er uit als een pingpongbatje waar onze kleine grapjas dan ook meteen mee begon te zwaaien naar de verpleegsters. Ook twee medicijndrankjes gingen zonder problemen naar binnen. Fijn voor de Thaise staf, maar voor ons een teken dat Kitt zich echt ziek moest voelen. Diegenen die Kitt wat beter kennen, weten dat Kitt zich nooit overal meteen bij neerlegt en alles gelaten over zich heen laat komen.
Ik ben even met Ace op en neer gegaan om wat spulletjes op te halen, waaronder zijn geliefde MegaMindy dvd (geïntroduceerd door zijn vriendinnetje Lian) en bij terugkomst lag mijn lieve ventje in een ziekenhuisbed in VIProom 4 de Thaise versie van Popeye te kijken. Terwijl ik hem zo stil lag liggen, zeer a-typisch voor Kitt, werd nogmaals bevestigd dat wij de goede beslissing hadden genomen. Ace greep zijn kans om het ziekenhuisbed als klimrek te gebruiken en had het grootste plezier
Met mixed emotions verliet ik met Ace het ziekenhuis en vond het best moeilijk om mijn mannen achter te laten, ook al was het voor het goede doel. Ook al zou het voor 1 nachtje zijn en ik in NL heel vaak alleen ben met Kitt en Ace, op de terugweg voelde ik me incompleet en besefte maar weer eens dat ik heel erg blij ben met mijn 3 mannen.
Bij terugkomst in het guesthouse ben ik maar meteen gaan eten met Ace. Daar zaten wij dan met zijn 2-tjes aan een fried rice, watermelonshake en Singhabiertje. Ace liet zich de rijst erg goed smaken en zat breed uit te lachen naar de medewerkers. Een net aangekomen stel zag ik bewonderend mijn kant uitkijken, vervolgens naar Ace en daarna een onderlinge uitwisseling van blikken…….ik vermoedde dat zij dachten dat ik alleen met een dreumes op reis was! Ze moesten eens weten!

1
<